El Projecte Europeu Camelot està composat per diverses àrees metropolitanes europees. Una d’elles és la nostra Àrea Metropolitana de Barcelona, i entre aquests socis comparteixen bones pràctiques adreçades cap a la ciutadania. D’aquest Projecte ja en vàrem parlar en un altre post amb motiu de la seva visita a Barcelona, i en concret al Barri de Ciutat Cooperativa per veure com es materialitzen les intervencions finançades amb el FEDER.

En aquesta ocasió es varen trobar a Gdansk, Polònia, el 4 de juliol, fent coincidir que el dia 5, a la mateixa ciutat tenia lloc la trobada internacional III Pomorskie Fòrum de Solidaritat Climàtica al Centre Europeu de Solidaritat i que el grup Camelot hi faria les seves aportacions treballades el dia anterior en el seu workshop. L’ordre del dia del grup Camelot era “Adaptació de les metròpolis al canvi climàtic, incloent la implementació dels projectes ITI (Integrated Territorial Investments)”.

L’AMB va convidar l’Ajuntament de Sant Boi a assistir i presentar, com a municipi de l’Àrea, la nostra estratègia contra el canvi climàtic i la intervenció de l’EDUSI a Camps Blancs que és precisament per a aquest objectiu, i des de la UAPA vàrem aportar a la taula rodona del grup Camelot les nostres experiències.

 

Aquesta trobada internacional del dia 4, estava emmarcada en els projectes urbans i metropolitans de la Política de Cohesió de la Unió Europea. A la taula rodona, hi vàrem explicar la nostra estratègia d’adaptació al canvi climàtic, fent esment del full de ruta amb vista al 2030 i vàrem descriure 4 accions, a tall d’exemple.

I amb molt més detall, vàrem explicar la intervenció de l’EDUSI de Sant Boi que tindrà lloc el segon semestre de l’any vinent i es farà, apart dels edificis municipals, en els 184 immobles plurifamiliars residencials de Camps Blancs, donant cobertura a la totalitat dels habitatges del barri.

Es va explicar emmarcant aquest objectiu temàtic que l’Ajuntament pretén reduir un 20% les emissions de CO2 en els àmbits on té competència, com són els edificis municipals i l’enllumenat públic i semàfors. Tot i així, va més enllà i per lluitar contra el canvi climàtic actuarà en els edificis residencials.

Pel que fa a la rehabilitació energètica dels edificis de Camps Blancs, es destinaran 2,2 milions d’euros per reduir-ne les emissions de carbó, forma part del projecte Capaci[u]tat, l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del Programa Operatiu Pluriregional d’Espanya FEDER 2014-2020, i al 50% per l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

La intervenció a aquests habitatges consisteix en la rehabilitació energètica i es farà per aïllament tèrmic a:

Les façanes: Injectant cel·lulosa a les cambres d’aire.

La coberta: Amb una capa de 30 cm de cel·lulosa al forjat de la sotacoberta.

Els forjats sanitaris: Posant llana mineral als forjats, renovant les reixes de ventilació i segellant tots els conductes sanitaris.

La cel·lulosa és un material ecològic, aïllant, ignífug i regula la humitat dels materials, evitant la propagació de fongs, i la llana mineral que és un producte natural. A més la pasta de cel·lulosa s’obté a partir dels excedents de diaris i revistes impresos, per tant, es reutilitza paper que ja era residu.

L’impacte és en tot el barri, els 184 edificis, en els quals hi viuen més de 5.000 persones, moltes en situació de vulnerabilitat i en risc d’exclusió social, que veuran que el seu consum energètic es redueix, i també la factura elèctrica. Tot això també és un benefici directe per a l’entorn.

L’objectiu és millorar la demanda de calefacció disminuint al menys 1 lletra, i si no és prou, que la demanda es redueixi un 30 %.

 

En acabar l’exposició dels socis i convidats, vàrem realitzar un taller per redactar les propostes de recomanacions 2021-2027 del projecte i que s’havien d’aportar al Fòrum de Solidaritat Climàtica de l’endemà.

La coordinadora del grup amfitrió, és a dir, de l’Àrea Metropolitana de Gdansk, Sopor i Gdynia, el primer que va demanar era que expliqués de manera més àmplia la nostra experiència dels refugis climàtics. Els vàrem donar més detalls perquè aquesta bona pràctica pot ser a la inversa, per al fred de l’hivern, i preveuen que no tindran prou gas per a passar-lo.

També van demanar més detalls sobre en què consisteix i com s’aplicarà la pasta de cel·lulosa en els edificis per tenir-ho present en el seus plantejaments propers.

L’endemà, a l’inici del Fòrum de Solidaritat Climàtica, el conductor de l’esdeveniment va donar la benvinguda a l’assistència i l’agraïment a les propostes que enviades pel grup Camelot, esmentant la bona pràctica aportada sobre els refugis climàtics.

 

Participants i organitzadores del grup Camelot al Centre Internacional de Solidaritat de Gdansk
III Pomeranian Fòrum de Solidaritat Climàtica a Gdansk, 05.07.22

Publicat per Comunicació Interna

Envia una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*